13 trikova za uređenje malih dnevnih soba

0

Uređenje malih dnevnih soba zna da bude i više nego izazov. Skučen prostor, puno nameštaja i drugih stvari koje nam trebaju, mogu postati pravi horor za svakodnevno, normalno funkcionisanje. Dnevne sobe treba da predstavljaju oazu mira i mesto okupljanja svake porodice, ali šta ako nam one samo donose dodatan stres zbog nedostatka prostora?

Evo nekih trikova za uređenje malih dnevnih soba, koji vam mogu pomoći da nam boravak u ovim prostorijama bude lep i komforan.

 1. Koristite svetlije boje

  Korišćenje svetlih i pastelnih boja za zidove u kombinaciji sa svetlom bojom poda, može vašu dnevnu sobu učiniti naizgled većom i „otvorenijom“. Isto možete primeniti i na nameštaj.

 2. Pravite nameštaj po meri

  Danas imate puno mogućnosti pravljenja nameštaja po meri koji mogu biti idealni za stanove male kvadrature. Čak i neke tradicionalno kabaste stvari, stolari mogu napraviti po dimenzijama koje vama odgovaraju, tako da možete dobiti izgled koji želite bez udaranja malog prsta na nozi u nameštaj. Takođe, možete praviti i lako rasklopive komade koje možete menjati shodno potrebama.

 3. Dekorišite sjajnim predmetima

  Postavite u sobu predmete koji se sjaje poput lampi sivo-metalik boje ili nekih drugih dekoracija od aluminijuma i sličnih materijala. Oni će se ponašati isto kao i ogledalo i činiće vaš prostor svetlijim i lepšim.

 4. Izbegavajte tepihe

  Umesto velikih tepiha i itisona, koristite stazice svetlijih boja. Osim što je zdravije, pogotovo ako neko u porodici ima problema sa respiratornim organima, to će vašu sobu učiniti naizgled većom.

 5. Police na zidu


  Umesto polica za knjige ili neke druge stvari koje stoje na podu, stavite što više polica možete na zid. To će vam pružiti preko potreban prostor za odlaganje kojim ćete izbeći masivnost komoda i ormara. Možete ih čak koristiti umesto noćnih stočića pored kreveta.

 6. Osećaj većih prozora

  Ukoliko garnišne stavite tik ispod plafona, a ne malo iznad prozorskog okna, kako to obično kod nas biva, vaši prozori će izgledati više, a samim tim će i prostor izgledati veće. Isti efekat možete postići i ukoliko postavite zavese u istoj nijansi u kojoj su vam zidovi.

 7. Efekat ogledala.

  Ako postavite ogledalo nasuprot prozoru, svetlost koja se prelama od ogledala po zidovima će učiniti vašu dnevnu sobu prostranijom. Što veće ogledalo imate, to će efekat biti bolji.

 8. Birajte providne komade nameštaja

  Umesto masivnog drvenog stočića, izaberite stakleni sa metalnim nogarama. Smanjiće vam osećaj skučenosti sobe i poboljšati osećaj komfornosti.

 9. Biljke

  Zelenilo čini da čak i najmanje sobe izgledaju lepše i prostranije. Ako nemate mesta za biljke koje stoje na podu, možete koristiti saksije koje vise sa plafona ili one koje se mogu postaviti na zid. To je dobro rešenje i ako imate malu decu koja bi rado čeprkala po zemlji.

 10. Nameštaj sa prostorom za odlaganje

  Najbolji način da izbegnete prenatrpanost u malim sobama je da birate nameštaj koji u sebi ima prostor za odlaganje. To može biti sto sa policom ili fiokama, kauč sa kutijom za odlaganje stvari ili fotelja sa policama za knjige. Ukoliko pravite nameštaj po meri, dobar stolar vam može pomoći u tome kako da on bude lep i funkcionalan.

 11. Kačite sitnice na zid

  Neke sitnice kao što su marame, kape, šalovi ili nakit možete okačiti na drvene table ili neke druge podloge i postaviti ih na zid. Tako ćete uštedeti na prostoru u fiokama i komodama, koji možete iskoristiti za nešto drugo.

 12. Vertikalne pruge

  Modni dizajneri kažu da nas majice sa horizontalnim prugama čine debljim i nižim, a isto važi i kad je u pitanju uređenje malih dnevnih soba. Zato je najbolje da na zidovima ili na zavesama koristite vertikalne pruge jer one mogu dati osećaj veće sobe.

 13. Iskoristite ćoškove

  Često su ćoškovi soba potpuno zanemareni i neiskorišćeni. Oni mogu biti sjajno mesto za čitanje pa tu možete staviti neku udobnu fotelju ili lejzi-beg i lampu i napraviti sebi divan kutak za odmor.

Uređenje malih dnevnih soba zna da bude izuzetno zahtevan i stresan posao. Bitno je da ne donosite ishitrene odluke, da o svemu dobro razmislite i da se odlučite za ono što će vaš prostor učiniti prijatnim i udobnim za boravak u njemu. Koji god od ovih trikova da primenite, najbitnije od svega da svoj stan “dekorišete” ljubavlju i toplinom i da ga ispunite radošću i lepim momentima sa porodicom i prijateljima.

FOTO: Majstor po meri Novi Sad
Pixabay

POSTAVI ODGOVOR

Upišite svoj komentar
Unesite svoje ime ovde