Šta će devojčicama kratka kosa?

0

“Jaaaooo pa šta će im kratka kosa, kad su devojčice?”, pitaju me. I to sa onom facom polu sažaljenja a polu zgražavanja…

“A ŠTA ĆE VAMA TAKVA KOSA/OČI/NOS…”, dođe i meni da tako odgovorim. Ali ne odgovorim. Nasmejem se uljudno i kažem nešto u istom tom uljudnom stilu. Često se dešava i da neko na ulici ili na njihovim fotografijama prokomentariše: “Jao što je sladak mali”… Iako obe imaju minđuše… I nose suknjice. Čak i kad u opisu gore pomenutih fotografija jasno piše da se zovu Maša i Miona ili pišem o njima u ženskom rodu.

Zato kad sledeći put budete hteli da prokomentarišete “jao što je sladak mali”, proverite da nije možda “malA”. 😀 I pročitajte kojih su to 5 razloga zbog kojih moja deca imaju KRATKU KOSU.

5 razloga zbog kojih deci šišam kosu na kratko

  1. Znoje se – na temperaturama od otprilike 40 stepeni (kakve su trenutno), proklinjem dan kad sam počela da puštam kosu. Ako se ja tako osećam, zašto bih svojoj deci priredila isto to? Čak i kad je zima, nose kape, pa se ispod njih oznoje.

2. Mrsi se kosa – ovo mi je možda i veći problem od toga što se znoje. Uprkos tome što je kratka kosa im se često mrsi. Starijoj ćerki pogotovo. Prosto joj je takva kosa, što bi se reklo – neposlušna. Samo neka maaalo poraste, odmah se mrsi. Od spavanja, od prethodno pomenute kape, od prerušavanja u kojekave likove iz bajki i crtanih filmova… Pa se onda kad je češljam redovno žali kako je čupam. Kratka kosa se ne mrsi. Zato je ona zakon!

3. Brže se suši – lično najviše mrzim kad moram da provedem bar sat vremena pod fenom da bi mi kosa bila dobro osušena i da bi na nešto i ličila. Samo zamišljam kako bi to tek izgledalo kad su moje devojčice u pitanju. Ovako, malo fen, malo češalj i sve je gotovo za najviše5min.

4. Stereotipi – jedna sam od onih koja baš baš ne voli (da se tako blago izrazim) stereotipe i sve one “pa to tako treba” ljude. Samim tim, ježim se, kad mi neko kaže da mojim ćerkama treba da pustim kosu samo zato što su devojčice. Kao da je to glavna odlika ženskog sveta. Dugačka kosa… Mo’š misliti…

devojcice_haljine

5. Da bi bile drugačije – u vreme kada se većina devojaka isto šminka, imaju iste obrve, kosu, odeću… Želim da moja deca budu drugačija. Da budu originalna, prepoznatljiva i da jednog dana ne razmišljaju mozgom većine, nego svojom glavom. Još je rano za njih da izgrađuju svoje stavove, mišljenja i razmišljanja… Ali za sad, u moru svilenih loknica, šarenih gumica i dugih pletenica, neka budu “one sa kratkom kosom”. 🙂

Jer, što da ne?

Na kraju krajeva, mojim devojčicama je kratka kosa zato što mi se tako hoće!

Čovek bi pomislio da u 21. veku ne moramo više da polemišemo o tome da li devojčice imaju dugu kosu a dečaci kratku. Da li je roza boja ženska, a plava muška. Da li klinci igraju fudbal, a klinceze balet. Taj čovek bi se grdno prevario. 😉

devojcice_kratka_kosa

Važno mi je da ih odmalena učim da nije bitno ko šta nosi, kakvu ima kosu, da li se češlja na levo ili na desno. Bitno je ono šta svako nosi u svojoj duši i u svojoj glavi. Ili što bi rekao moj nastavnik fizike iz osnovne: “Glava služi za razmišljanje, a ne za pravljenje frizura i nanošenje ratničkih boja”.

Ova rečenica je obeležila moje detinjstvo i „zalepila“ se za mene za ceo život. I jedna je od onih koje ću SIGURNO ponavljati svojoj deci. A vi?

 

FOTO: Mladen Novaković. Privatna arhiva autorke.

POSTAVI ODGOVOR

Upišite svoj komentar
Unesite svoje ime ovde