Džem od šljiva i urmi – recept bez šećera

0
Dzem_od_sljiva_urmi

Sezona pripreme zimnice se uveliko zahuktala, a džem od šljiva je uglavnom neizostavni detalj na policama špajza svakog domaćinstva. Pošto mame u velikom broju vode računa da ne koriste aditive i zaslađivače, prelažemo vam jedan zanimljiv recept za džem od šljiva bez šećera, prirodan i zdrav za celu porodicu. Da je oproban i siguran, svedoči to da nam ga je “pozajmila” vrhunska kuvarica Zorica Pavlović, korisnicima jednog od najpoznatijih sajtova za kuvanje (preko kojeg smo se i upoznale) poznata kao Pomoravka.

Kako vam zvuči džem od šljiva za čiju pripremu vam je potrebno samo dva sastojka? Nabavite šljive i urme i pripremite nešto slasno, zdravo i ukusno za svoje najdraže!

Dzem_od_sljiva_bez_secera

Potrebno je:

  • 1.5 kg šljiva
  • 170 g suvih urmi
  • 200 ml vode

Način pripreme:

Šljive operite i osušite, te ih očistite od koštica. Isecite ih na četvrtine, a urme iseći na komadiće.

Voće stavite u dublju i širu šerpu, pa dodajte oko 200 ml vode. Kuvajte dok ne provri. Kad smesa provri, smanjite temperaturu na minimum, zaklopite na pola i nastavite sa kuvanjem dok se smesa ne zgusne. Kad počne da se zgušnjava, mešajte češće, kako džem ne bi zagoreo.

Dzem_od_sljiva_recept

Precizna dužina kuvanja dosta zavisi i od samog voća, odnosno količine vode koju ono sadrži.. Za zrelije šljive sa manje vode u sebi potrebno je oko 2 do 2 i po sata ukupnog kuvanja.

U međuvremenu, dok se džem kuva, operite tegle i ostavite ih u rernu da se osuše i dobro zagreju. Poklopce prokuvajte u šerpici i ostaviti ih da se i oni osuše.

Znaćete da je džem skuvan kada kroz njega povučete varjačom, te iza toga ostane trag.

Skuvani džem naspite u vruće tegle, zatvorite ih i uvite u ćebe. Tako ih ostavite da se džem potpuno ohladi.

Dzem_od_sljiva_mamin_sajt

Džem čuvajte na hladnom i suvom mestu.

Zahvaljujemo gospođi Zorici Pavlović na receptu, a ukoliko želite da pogledate kako priprema i ostale đakonije, svratite na njen kulinarski blog Iz Pomoravkine kuhinje.

Fotografije: sa bloga Zorice Pavlović

POSTAVI ODGOVOR

Upišite svoj komentar
Unesite svoje ime ovde